Vollenhove

Ooit resideerde de stadhouder van Overijssel in Vollenhove, tegenwoordig is Vollenhove een stad waarin de watersporter zijn weg vind en waarin een internationaal beroemde scheepswerf voor jachten is gevestigd.  Medio de 17e eeuw telde Vollenhove 17 havenzaten en werd het wel de stad der paleizen genoemd. Maar na de Franse revolutie trok de Overijsselse adel weg en raakten de gebouwen in verval. Een deel van deze havezaten is behouden gebleven. Vollenhove is dan ook een karakteristiek Zuiderzeestadje met historische gebouwen waaronder het sinds 2000 opgeheven gemeentehuis Old Ruitenborgh en het voormalige stadhuis uit 1621, nu restaurant Seidel.

Vollenhove dankt zijn naam aan de dichter Joannes Vollenhove die van 1631 tot 1708 leefde.

Vollenhove had in de Middeleeuwen stadsrechten en met nog geen 5000 inwoners spreken we nog steeds van de stad Vollenhove. De geschiedenis van Vollenhove gaat terug tot het jaar 944. In de 15e eeuw bloeide de visserij in Vollenhove met vis uit de Zuiderzee maar ook uit het zoete water in het Zwarte Water en de IJssel. In 1811 telde Vollenhove nog maar 32 beroepsvissers, in de tweede helft van de 19e eeuw leefde bijna iedere bewoner ervan. Nadat de Zuiderzee door de afsluitdijk in 1918 werd afgesloten stopte de laatste beroepsvisser in Vollenhove in 1992.

Vollenhove is bekend van:

- Havendagen rond Pinksteren
- Corso op de laatste zaterdag van augustus
- Survival Vollenhove – op de tweede zaterdag van november
- Grote of Sint Niklaaskerk – een laatgotische hallenkerk
- Kleine of Lieve Vrouwkerk

OSSENZIJL

Bekijk hieronder de fotos van het dorpje Ossenzijl – in natuurgebied Weerribben Wieden. Vanuit Ossenzijl zijn er schitterende fietsroutes en vaarroutes zowel richting Friesland en de Friese Meren alsook Nationaal Park Weerribben Wieden met plaatsjes als Giethoorn, Blokzijl, Muggenbeet, Wanneperveen, Blauwe Hand, Kalenberg, Sint Jansklooster en Vollenhoven.